Tryllekunster blir stadig med innbringende her til lands. Den voksende gruppen av troende ser trassig vekk når triksene blir avslørt etter teppefall.

 

 

I et samfunn der befolkningen jevnlig oppdateres på englenytt, og stadig flere alternativmesser spyr ut idioti, som har lagt seg som en syk tåke av fordummelse over landet – er hvert glimt av kritisk sans en lettelse å skue.

 

Allmennlege Jørgen Skavlans kronikk “Vitenskap og tarmskylling” bidrar i så måte. Han beskriver blant annet homeopati som en reduksjonistisk, kommersiell og kvasireligiøs tradisjon, som suger pengene ut av lommene på naive nordmenn og inn i hendene på dresskledde menn (og kvinner, forf.anm.) som lurer i bakgrunnen.

 

En av dem er formodentlig Tiril Friid Fladeby, leder i Norske Homeopaters Landsforbund, som meddeler at de nesten ikke “orker” å bruke tid på å svare på Skavlans kritikk. Hun hevder det er “masse forskning som viser at de som får homeopatisk behandling blir bedre”, men kan ikke si noe om hvorfor dette skjer. Erik Solum, redaktør av bladet Visjon (Alternativt Nettverk), er nær ved å innrømme at bedring etter homeopatisk behandling rett og slett kommer av placebo, i det han uttaler at ”mye alternativ behandling setter i gang de samme prosesser som aktiveres av placebo-effekten”.

 

I kronikken “Homøopati – bare svindel?” tok fysiker Ronny Kjelsberg i sommer for seg homeopatiens grunnprinsipper, og forklarte med et lettfattelig språk (i motsetning til homeopatenes svevende termer, som er en viktig del av jobben med å kamuflere at det er humbug) hva slags teorier den folkekjære praksisen baserer seg på. Kronikken er en realitetsorientering som bør sette en støkk i de fleste, og forhåpentligvis åpne opp for en revurdering hos noen av tilhengerne:

 

“Homøopater mener at virkestoffet blir med effektivt jo mer fortynnet det blir, og et preparat som er klart for salg er fortynnet så mye at det rent statistisk ikke finnes et eneste molekyl av virkestoffet igjen i blandingen. – Homøopatmedisin består altså av rent vann – akkurat som det du tapper ut av springen” (Kjelsberg).

 

Det er pinlig å lese svar fra homeopater, som prøver å forsvare det de holder på med, etter avsløringer av dette slaget. Deres “virkningsfulle behandlinger” dokumenteres med egenerfaring – ikke med forskningsresultater. Kanskje ikke så rart ettersom tester utført i samsvar med vitenskapelig metode viser at: “De som tar homøopatmedisiner blir ikke noe friskere enn de som bare spiser sukkerpiller” (Kjelsberg).

 

Illusjonist og forfatter James Randi har gjennom mange år gitt et avslørende innblikk i homeopatenes arbeidsteknikker. Det er talende at det er en tryllekunstner som går i bresjen for å opplyse folk på det feltet.

 

Teksten er skrevet av Rannveig Svendby og ble opprinnelig publisert på aftenposten.no 4. mars 2011